Pop Up Stembussen

de stembus

 

Na bijna honderd jaar algemeen kiesrecht vinden veel mensen de weg naar de stembus nog steeds niet. De opkomstpercentages liegen er niet om: Meer dan de helft van de stemgerechtigden stemt lokaal niet! Zijn we met zijn alle te lui of kan de overheid een steentje bijdragen?

 

De weg naar de stembus vinden is voor een aantal groepen in de samenleving ontzettend lastig of haast onmogelijk. Zo heeft de gemeenteraad van Veldhoven eerder al ingestemd om een brief naar de Rijksoverheid te sturen om aan te geven dat ook mensen die slechtziend en blind zijn de mogelijkheid moeten hebben om zelf te stemmen. Het is echter wel erg makkelijk om je je daar als overheid bij neer te leggen. Politiek is niet van vragen. Politiek is van doen.

 

Er zijn al meerdere experimenten geweest met flexibel stemmen. Zo heeft de gemeente Den Haag afgelopen verkiezingen een pilot gelanceerd met een “pop-up stembureau”.  Dat wil zeggen dat een stembus de gehele dag van plaats tot plaats rijdt om daar voor korte tijd te stoppen, zodat mensen ook op onbereikbare plekken kunnen gaan stemmen. Op die manier kun je onder andere rekening houden met mensen die slecht ter been zijn, door bij een zorginstelling te gaan staan.

 

Degene die ook een belangrijke stem binnen de politiek zouden moeten hebben, zijn de jongeren. Zij zijn de bevolkingsgroep die op jonge, creatieve en vernieuwende wijze kunnen beredeneren. Dit biedt een argument voor de zeggenschap voor jongeren in de politiek. Helaas is de weg naar de stembus, vooral bij lokale verkiezingen, ook voor hen lastig te vinden. De politiek heeft er een handjevol van om het wel over jongeren te hebben, maar ze niet daadwerkelijk te betrekken. Om de stap naar politieke betrokkenheid te verkleinen, zou het goed zijn als de overheid begint om de jongeren het stemmen toegankelijker te maken.

 

Samenvattend kan er geconcludeerd worden dat er pop-up stembussen moeten komen bij de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018, die in heel de regio Eindhoven ingezet kunnen worden. Deze zullen op verschillende locaties, zoals middelbare scholen, MBO’s, HBO’s, universiteiten en zorginstellingen voor korte duur kunnen staan. Dit creëert de gelegenheid voor iedereen om ook daadwerkelijk de kans te krijgen om te stemmen.

 

Categorieën: Samenleving

Doe mee

De Jonge Socialisten in de PvdA is de politieke jongerenorganisatie van de Partij van de Arbeid. Voor slechts €5 ben je een jaar lid!

Ik wil lid worden!
Ik wil meer weten
Jonge Socialisten in de PvdA